torsdag 26 maj 2011

Ratko Mladic gripen–en framgång för den internationella rättvisan, för de mänskliga rättigheterna och för Serbien

När nu Ratko Mladic gripits och snart kommer att överföras till Jugoslavientribunalen (ICTY) är samtliga av de största efterlysta skurkarna i f d Jugoslavien fast. Han kommer med all sannolikhet att dömas för bl a folkmord (underordnade är redan dömda för det brottet).

Många trodde länge att internationella krigsförbrytardomstolar är en fåfäng idé. Det har emellertid visat sig att de flesta misstänkta personer som varit efterlysta av olika internationella tribunaler faktiskt har gripits, åtalats och dömts. Milosevic, Karadzic, Mladic, Gotovina (ICTY), president Kambanda och ett stort antal andra rwandiska regeringsledamöter och andra höga befattningshavare (Rwandatribunalen), Charles Taylor och i stort sett alla överlevande befälhavare från Sierra Leone (Sierra Leonedomstolen), Kieu Samphan och andra överlevande Khmer Rouge-ledare (Kambodjatribunalen), Jean-Pierre Bemba och flera regeringsledamöter från Kenya (ICC), m m. Återstår gör f n ett antal personer som efterlysts av ICC. Det är sannolikt att Kadaffi kommer att tillfogas den listan, efter det att ICC:s förundersökningskammare behandlat den begäran om arresteringsorder som åklagaren lämnade in för några dagar sedan.

Internationella tribunaler och andra åtal för krigsförbrytelser och liknande brott kan stöka till en fredsprocess; personer med makt som man vill ha att delta i förhandlingar om fred blir helt plötsligt efterlysta och blir därefter av olika anledningar handlingsförlamade eller samarbetsovilliga. Men ofta har det också varit så att åtalen har bidragit till att skapa fred. Man kan ha olika uppfattningar om åtalen av personer som Milosevic, Bemba och Taylor (det fanns t ex skurkar som inte åtalades), men det är otvivelaktigt så att det blev lite lättare att skapa fred på de platser där de verkade efter det att de försvunnit (i Sierra Leone och Liberia blev det t o m mycket lättare). Tvärtemot vad många bedömare fruktat verkar det inte heller som arresteringarna av dessa och andra personer har mobiliserat deras anhängare. Dessutom, och kanske viktigast, den nu allt större risken för att dömas för massövergrepp förändrar kalkylen för världens ledare.

Gripandet av Mladic är förstås tillfredsställande för de överlevande av offrena. De största vinnarna är dock serberna själva, liksom bosnierna. Förutom att ett viktigt villkor för närmandet till EU nu uppfyllts kan det bidra till att förändra det politiska klimatet till det bättre. Den bosnienserbiska ledaren Dodiks kommentarer är lovande (här).

Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/mladic" rel="tag">mladic</a>, <a href="http://bloggar.se/om/Jugoslavientribunalen" rel="tag">Jugoslavientribunalen</a>, <a href="http://bloggar.se/om/ICTY" rel="tag">ICTY</a>, <a href="http://bloggar.se/om/internationell+straffr%E4tt" rel="tag">internationell straffrätt</a>

Inga kommentarer: