Follow by Email

torsdag 20 oktober 2011

Dödandet av Khadaffi – i enlighet med folkrätten?

Till skillnad från vad som var fallet runt bin Ladins död i våras har jag hittills inte hört någon som ifrågasatt om dödande var i enlighet med folkrätten.

Här min bedömning: Det är klart att det pågick en väpnad konflikt, så då gäller den internationella humanitära rätten (krigets lagar). Khadaffi var förmodligen själv kombattant, särskilt under detta sena skede av striderna då han nog stod ännu närmare ledningen av de kvarvarande trogna styrkorna. Oavsett hur det var med den saken lär han ha haft en pistol i handen, och då var han i vart fall ett slags tillfällig kombattant (civil som deltar i stridigheterna). Om han dödats så länge han var aktiv kombattant hade det alltså varit helt i enlighet med folkrätten, oavsett om det var i eldstrid eller inte.

Nu sägs det dock enligt en del uppgifter att han först drogs ur det avloppsrör där han gömt sig och sedan dödats först därefter. Då är det sannolikt att han vid tidpunkten för dödandet var “hors de combat” alltså ute ur striden, och då var han inte längre ett legitimt mål. Att döda någon som inte längre är stridande är en krigsförbrytelse.

I en värld där 30 000 barn dör varje dag av svält och sjukdomar finns det ingen anledning att fälla några tårar över Khadaffi, och det är bra att han är oskadliggjord. Men det hade varit bättre att lagföra honom, och den eventuella utomrättsliga avrättningen (det bör nog kallas så, om de uppgifter jag utgått från stämmer) bådar inte helt gott för fortsättningen i Libyen.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/Khadaffi" rel="tag">Khadaffi</a>, <a href="http://bloggar.se/om/Kadaffi" rel="tag">Kadaffi</a>, <a href="http://bloggar.se/om/Gadaffi" rel="tag">Gadaffi</a>, <a href="http://bloggar.se/om/folkr%E4tt" rel="tag">folkrätt</a>, <a href="http://bloggar.se/om/Libyen" rel="tag">Libyen</a>

1 kommentar:

Anonym sa...

"I en värld där 30 000 barn dör varje dag av svält och sjukdomar finns det ingen anledning att fälla några tårar över Khadaffi, och..." - vilken hyckleri, Pål! Du pratar om statschef för ett främmande land från kontinenten som blev liksom "våldtagen" av Bästvärldens civiliserade "moderstater". Du pratar om en människa som sponsrade Frankrike och Italien de senaste årerna, om han som Obama skakade hand med 2009. Detta är inget annat än början på 3-e Världskrig, och du sitter här och funderar: var K. dödad med pistol i handen eller inte. Människan blev våldtagen innan han dog! 72-årig! För Guds sake! och detta är inget annat än aktion för att hotaandra länders statsledare och visa att FN är nu endast ett evil verktyg, att alla ledare är zombies som utför order från världens girigaste människoarten:)))) inte roligt, Pål. Melana Larina