måndag 21 mars 2011
Ska Sverige skicka JAS till Libyen? “Responsibility to Protect”
Som noterats av en del kommentatorer – bl a Ove Bring – är resolution 1973 om Libyen det första exemplet på hur konceptet “Responsibility to Protect” (R2P) uttryckligen implementeras (verkställs) av säkerhetsrådet. Begreppet R2P lanserades av en internationell kommission år 2001, och togs sedan upp av FN:s toppmöte år 2005, om än i urvattnad form.
R2P betyder att suveränitet ska förstås, inte som en rätt för en regering att göra vad den vill, utan som en skyldighet att skydda den egna befolkningen. Om regeringen inte uppfyller det går ansvaret över till det internationella samfundets.
I R2P-rapporten sätts det upp ett antal kriterier för att man ska kunna ingripa med våld. Ett av dem är särskilt intressant, och ofta glömt, reasonable prospects (s 37) – “the consequences of action not likely to be worse than the consequences of inaction”. Kopplat till det är skyldigheten att återuppbygga (s 39 ff). Dvs, om man ger sig in i en R2P-operation måste man ha en god bild av hur den ska följas upp, så att inte resultatet på lång sikt blir sämre. Nato misslyckades med det i Kosovo, där den humanitära interventionen följdes av etnisk rensning av Serbien, och USA misslyckades kapitalt i Irak efter 2003 (om det nu var en R2P-operation).
Det är fullt rimligt att Sverige deltar i operationerna i Libyen, men samtidigt måste vi också inse att det innebär att vi bör ta ett ansvar för följderna. Kanske faller Khadaffi, kanske följer en fredlig och smidig övergång till demokrati. Men det vet vi inte. Om Sverige får vara med vid bordet bör vi insistera på planering bortom kryssningsmissilerna.
Läs även andra bloggares åsikter om Libyen "Responsibility to protect" Gadaffi
söndag 20 mars 2011
Södra Sudan och Libyen
Södra Sudan
Läs även andra bloggares åsikter om "Södra Sudan" al-Bashir" Sudan "Comprehensive Peace Agreement" Naivashaavtalet
Följer väststaterna folkrätten när de bombar i Libyen?
Amr Moussa, Arabförbundets generalsekreterare säger:
What is happening in Libya differs from the aim of imposing a no-fly zone, and what we want is the protection of civilians and not the bombardment of more civilians.En rysk diplomat säger:
We believe a mandate given by the UN Security Council resolution-- a controversial move in itself - should not be used to achieve goals outside its provisions, which only see measures necessary to protect the civilian population.Det är för tidigt att säga något bestämt om vad bombningarna haft för effekt, t ex om det finns civila offer (även om den libyska regeringen påstår det). I sak har den ryske diplomaten rätt (se min förra blogg) medan Moussa kanske glömt att det i resolutionen finns två OLIKA mål, nämligen att införa en flygförbudszon OCH att skydda civila. För att uppnå dessa mål kan en del civila offer accepteras av folkrätten om den militära effekten motiverar det. Detta är förstås paradoxalt, eftersom den (yttersta) militära effekt som ska nås är just att skydda civila. Livet är dock fullt av paradoxer, en del av dem tragiska.
Att avsätta Khadaffi är i sig inget legalt mål enligt FN-resolutionen, även om man förstås kan säga att det kanske vore nödvändigt för att skydda civila. Om det nu skulle uppstå ett dödläge genom att Khadaffis framryckning hindras måste det till en politisk process, kanske med hjälp av FN-medling. Bäst vore förstås om Khadaffi kunde lämna scenen, men det kommer knappast att ske frivilligt. Vad som än händer måste den interna utvecklingen drivas av libyska krafter.
Läs även andra bloggares åsikter om Libyen Khadaffi Gadaffi flygförbud folkrätt "skydd av civila"
Libyen – skydd av civila och politiska “bieffekter”
“Militärt våld tjänar alltid politiska syften. Och det är genom att definiera dessa som de militära insatserna kan inriktas på bästa sätt.
FN-resolutionen talar om att skydda civilbefolkningen. Men de politiska mål vi satt upp i diskussionerna inom EU går självfallet längre än så.”
Säkerhetsrådets resolution ger emellertid inte utrymme för användning av våld med syften som går utöver skydd av civila. Skyddet ska alltså egentligen vara militärt (och politiskt) neutralt.
Trots det kommer de franska, amerikanska, m m insatserna att stärka oppositionen. Varför? Om en armé regelmässigt angriper civila, då måste man försvaga den armén för att skydda civila.
Detta innebär att den som har för vana att angripa civila också löper en (något) större risk att utsättas för militära insatser från “internationella samfundet”, och att angrepp på civila därmed är politiskt-militärt kontraproduktivt. (Tidigare exempel på det är Kosovo 1999 och Bosnien 1995.)
Läs även andra bloggares åsikter om Libyen gadaffi säkerhetsrådet civila bildt
fredag 18 mars 2011
Libyenresolutionen som till slut kom
4. Authorizes Member States that have notified the Secretary-General, acting nationally or through regional organizations or arrangements, and acting in cooperation with the Secretary-General, to take all necessary measures, notwithstanding paragraph 9 of resolution 1970 (2011), to protect civilians and civilian populated areas under threat of attack in the Libyan Arab Jamahiriya, including Benghazi, while excluding a foreign occupation force of any form on any part of Libyan territory, and requests the Member States concerned to inform the Secretary-General immediately of the measures they take pursuant to the authorization conferred by this paragraph which shall be immediately reported to the Security Council;
Läs även andra bloggares åsikter om gadaffi khadaffi Libyen folkrätt
torsdag 17 mars 2011
Utkast till Libyenresolution med flygförbudszon
Om detta är det autentiska utkastet till säkerhetsrådsresolution är det kraftfullt. Det innehåller ett antal punkter, bl a om frysta tillgångar, reseförbud, m m, men det akut intressanta är följande:
3. Decides to establish a ban on all flights in the airspace of the Libyan Arab Jamahiriya in order to help protect civilians …
5. Authorises Member States to take all necessary measures to enforce compliance with the ban on flights established in paragraph 3 above and to prevent any use of aircraft for aerial attacks against the civilian population
“All necessary measures” betyder militärt våld. Medlemsstaterna – Nato eller vilka det nu blir – får använda våld för att ingripa mot plan som bryter mot förbudet samt också att vidta andra åtgärder som kan behövas för att förebygga flygattacker mot civilbefolkningen.
Följande paragraf är ännu intressantare (om den är autentisk):
10. Authorizes members of the League of Arab States and other States which have notified the Secretary-General, who are acting nationally or through regional organisations or arrangements, and acting in cooperation with the SecretaryGeneral, to take all necessary measures to protect civilians and civilian objects in the Libyan Arab Jamahiriya,
Detta innebär att medlemmar i Arabförbundet får rätt att använda våld för att skydda civila. Om de sedan har viljan och förmågan att göra det är en annan sak.
Legosoldater i Libyen
Det har rapporterats att Khadaffi bland sina säkerhetsstyrkor har afrikanska legosoldater. Under sitt möte i torsdags fattade Afrikanska unionens (AU) freds- och säkerhetsråd ett beslut där man bl a ger AU-kommissionen i uppdrag att
“gather information on the reported presence of mercenaries in Libya and their actions, to enable it, should these reports be confirmed, to take the required measures in line with the Convention;”
Denna konvention anger att det är straffbart både att vara legosoldat och att hyra eller leda legosoldater. Att ha legosoldater i sin sold är bara ytterligare ett av Khadaffis brott, men ett som man är extra känslig för i Afrika, där legosoldater ofta har använts på uppdrag av västliga intressen för att störta misshagliga regimer.
Folkrättsliga aspekter på Fukushima
Efter den katastrof som drabbat Japan verkar det futtigt att göra folkrättsliga anmärkningar, men jag gör det ändå, eftersom följande aspekt inte verkar ha uppmärksammats.
Enligt den IAEA-konvention som skrevs som ett resultat av Tjernobyl har staterna en skyldighet att fortlöpande informera om olyckor till andra stater och till IAEA (Convention on Early Notifatltication of a Nuclear Accident). Det har i Japan riktats kritik mot bristande information, och nu har också IAEA visat irritation.
Det finns självfallet inga folkrättsliga hinder mot att driva kärnkraftverk, men stater har en allmän skyldighet att försöka hindra negativ påverkan på andra stater, och dessutom finns ett antal specifika avtal om kärnsäkerhet. Därmed inte sagt att Japan brutit mot någon av dessa förpliktelser.