Follow by Email

söndag 22 januari 2012

Bahrain–den arabiska våren som krossades

Det var lätt att uppröras av bilderna i Dokument utifrån idag (se här; dock ännu inte utlagd 23.30). Att räkna upp alla de kränkningar av mänskliga rättigheter som ägde rum när upproret i Bahrain slogs ner förra våren är nästan meningslöst. Det står dock utom all tvivel att det är fråga om övergrepp som är så omfattande att de utgör brott mot mänskligheten, för vilket de ansvariga bör åtalas.
Jag har kommenterat Saudiarabiens inblandning tidigare (se här). För omvärlden är det svårt att utöva påtryckningar mot Bahrain. För det första behöver USA den flottbas för den femte flottan som Bahrain tillhandahåller på en mycket strategisk plats, nära Iran. För det andra hålls den bahrainska kungafamiljen al-Khalifa om ryggen av Saudiarabien, som med världens största oljetillgångar är immuna mot påtryckningar från västländer som är helt beroende av olja.
Icke desto mindre bör man avhålla sig från all form av verksamhet som kan användas av en regering som den bahrainska för att kränka mänskliga rättigheter. Detta kan vara besvärligt t ex för företag som exporterar material till Bahrains säkerhetssektorer (vilket man absolut bör avhålla sig ifrån) eller som agerar i branscher som är relevanta för säkerheten, t ex telekommunikationsutrustning.

1 kommentar:

Rhodri C Williams sa...

Jag anade nog att man hade gett Bahrain och Saudi Arabien 'a pass' nar det galler fortrycket av protesterna dar, men blev anda skakad av reportaget igar kvall. Originalet finns forresten (utan svensk text) pa Al Jazeera English:

http://www.aljazeera.com/programmes/2011/08/201184144547798162.html

Det som kom senare och are lite hoppingivande men ocksa mycket motsagelsefullt ar att Bahrain's monarchi har tillatit en noggrannt och oberoende granskning av all krankningar som skett:

http://www.bici.org.bh/

Trots att kommissionens slutrapport har bekraftat systematiska krankningar, har den inte avvisats av regimen. Fragan ar om erkannandet av det som hant blir foljt av meningsfullt gottgorelse och en oppning for demokrati.